Elke dag worden er in optiekzaken gezamenlijk 5.000 monturen en 30.000 brillenglazen weggegooid, dit is 68.000 kg afval per jaar, alleen al in België!

Voor het gloednieuwe recyclageprogramma 'Ever', werkt Yuma Labs samen met NEKTARI. Het recyclingprogramma zet afval om in waardevolle grondstoffen en leidt zo de transitie naar een circulaire toekomst. 

Circulaire impact op Europese schaal

Ever is het allereerste initiatief in Europa dat het mogelijk maakt voor onafhankelijke opticiens om monturen en brillenglazen op een hoogwaardige manier te recycleren. Het programma van Yuma Labs helpt opticiens op die manier te voldoen aan de strenge EU-wetgeving die bedrijven in de toekomst zal verplichten om recyclage-oplossingen te voorzien voor de producten die ze verkopen.

De opticiens sporen op hun beurt klanten aan om oude brillen binnen te brengen en zo samen bij te dragen aan de sociale en circulaire economie. Voor elke 10 kg ingezamelde brillen plant Yuma Labs een boom.

Zorgvuldig sorteren is belangrijk

Ingezamelde brillen worden bij NEKTARI zorgvuldig getrieerd. De monturen die nog bruikbaar zijn, worden gedoneerd aan vzw’s zoals Eyes For The World die zich inzetten voor kansarme groepen in binnen- en buitenland en krijgen zo een tweede leven. De niet meer bruikbare brillen worden gesorteerd volgens materiaalsoort (metaal, kunststof of acetaat) en in samenwerking met gespecialiseerde bedrijven gerecycleerd tot materialen waar Yuma Labs opnieuw brillen van maakt.

30.000 brillenglazen per dag

Elke dag worden er in optiekzaken gezamenlijk 5.000 monturen en 30.000 brillenglazen weggegooid, dit is 68.000 kg afval per jaar, alleen al in België. Er zijn maar liefst 30,000 bomen nodig om de CO2-impact van die afvalstroom elk jaar opnieuw te verwerken.

Strenge EU-regelgeving inzake recyclage

Ever, zo heet dit nieuwe recyclingprogramma van Yuma Labs, komt op een cruciaal moment, gezien de toenemende vraag naar duurzaamheid van consumenten en de naderende Europese regelgeving die het recycleren van dergelijk afval verplicht maakt.

Verwante berichten